Svečano potpisan i uručen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava tvrtki DRAFT d.o.o.

Svečano potpisan i uručen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava tvrtki DRAFT d.o.o.

16 Lipanj, 2020

Na svečanoj sjednici Općine Pitomače u novoobnovljenom prostoru Doma kulture u Pitomači, u petak 12. 06. 2020. godine, tvrtka DRAFT d.o.o. potpisala je ugovor za projekt ”Spektar” vrijedan 8 milijuna kuna.

Posebna čast upriličena je prilikom uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za što je bila zadužena ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, doc.dr.sc. Vesna Bedeković te ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, a čin same dodjele protekao je u nazočnosti premijera i predsjednika vlade Republike Hrvatske, mr.sc. Andreja Plenkovića i ostalih dužnosnika.

Projekt ”Spektar” nositelja tvrtke DRAFT d.o.o. i partnera Općine Pitomače, Općine Špišić Bukovice, Općine Kloštar Podravski, prijavljen je na Javni poziv „Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“ i realizacijom predviđenih aktivnosti doprinijeti će razvoju socijalnih usluga na navedenom području.

Cjelokupan iznos od 8 milijuna kuna financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a tijela zadužena za provedbu projekta su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (upravljačko tijelo) i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (posredničko tijelo druge razine), dok je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku zaduženo za tijek ispunjavanja ciljeva i smjernica, kao i doprinosa projekta procesu deinstitucionalizacije.

Projektom će se izvršiti rekonstrukcija stare srednje škole, odnosno nekadašnje pučke škole, koja je jedna od najstarijih zgrada u Pitomači te će ovom prilikom dobiti novo ruho i značenje, pošto će se prilagoditi uvjetima potrebnima za pružanje socijalnih usluga u zajednici. 

Prvenstvena zadaća i cilj projekta osiguravanje je potrebnih infrastrukturnih uvjeta za pružanje socijalnih usluga u zajednici, ali i stvaranju uspješnih modaliteta podrške deinstitucionalizaciji. Aktivnosti uključuju temeljitu rekonstrukciju objekta kako bi se, poštivajući sve tehničke uvjete, preuredilo potrebne infrastrukturne jedinice koje će se koristiti za pružanje izvanistitucijskih usluga. Infrastrukturne jedinice unutar objekta će se prilagoditi i opremiti sa prostorijama namijenjenima za cjelovito pružanje socijalnih usluga: terapijskom dvoranom i senzorne sobe, prostorijama za pružanje usluge psihosocijalne podrške, prostorijama s dodatnim sadržajima za djecu za ranu intervenciju, kuhinjom i pripadajućim prostorije za pripremu i čuvanje hrane, prostorijom za pranje rublja, peglanje i spremanje rublja, prostorijom namijenjenom za pripremu gerontodomaćica za rad, ureda stručnih djelatnika, sanitarnih čvorova, prostorijom za sastanke.

U obnovljenom objektu će se za pružanje usluge rane intervencije za djecu osigurati senzorna soba za koja će biti će opremljena svim potrebnim elementima za pružanje usluge rane intervencije djeci od 0-7 godina i psihosocijalne podrške osobama od 7 do 21 godinu, dok će se opremljenoj terapijskoj dvorani provoditi programi psihosocijalne podrške i u kojima će se  primjenjivati razni senzorički modeli i terapeutske tehnike kojima će se pružati pomoć i podrška korisnicima.

Uz razvoj novih oblika socijalnih usluga, aktivnostima će biti obuhvaćene i unaprjeđene usluge pomoći u kuće, koje tvrtka DRAFT d.o.o. provodi od 2017. godine te će projektom ostvariti dodatni segment u pružanju usluga pomoći u kući, tj. omogućavanje prehrane korisnicima kao i vršenje prilagođenih oblika terapije u domovima korisnika.