Natječaj - ​Ministarstvo turizma osiguralo sredstva za razvoj javne turističke infrastrukture

Natječaj - ​Ministarstvo turizma osiguralo sredstva za razvoj javne turističke infrastrukture

2 Svibanj, 2019

Ulaganjem u projekte javne turističke infrastrukture podiže se kvaliteta ukupne turističke ponude za što u dvije godine izdvajamo gotovo 50 milijuna kuna. Od ove godine započeli smo sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom jer je nužno da destinacije izrade strateške dokumente kako bi se turizam mogao nastaviti razvijati odgovorno i održivo, na zadovoljstvo turista i lokalnog stanovništva. Izvor financiranja javnog poziva je Fond za razvoj turizma koji se temelji na korištenju sredstava pribavljenih od naknada za koncesije i prodaje zemljišta, a za namjene i poslove utvrđene Zakonom o turističkom i ostalom građevinskom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije (Narodne novine, broj 92/10). U skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske o raspolaganju sredstvima Fonda za razvoj turizma (Narodne novine, broj 122/13), sredstva Fonda koriste se isključivo u svrhu razvoja javne turističke infrastrukture i očuvanja turističke resursne osnove. Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta. Maksimalni iznos sufinanciranja će ovisiti o indeksu razvijenosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave - tako će I. i II. skupina razvijenosti jedinica područne (regionalne) samouprave i I., II., III. i IV. skupina razvijenosti jedinica lokalne samouprave imati pravo na sufinanciranje projekata u iznosu do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, a ostale skupine do 80 posto opravdanih/prihvatljivih troškova.

Za sufinanciranje nastavaka izgradnje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara, iznos se kreće od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 800 tisuća kuna potpore. U skladu s projektom Vlade RH „Slavonija, Baranja i Zapadni Srijem“, Ministarstvo turizma sufinancira i izgradnju, dogradnju, rekonstrukciji ili adaptaciju te multimedijalno opremanje centara za posjetitelje i interpretacijskih centara na području Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema s minimalno 100 tisuća kuna, a maksimalno 800 tisuća kuna. Ministarstvo i nadalje sufinancira uređenje i označavanje postojećih i novih cikloturističkih, pješačkih i jahačkih ruta. Novost je sufinanciranje nabavke i postavljanja servisnih stanica za popravak bicikla, nabavka i postavljanje brojača biciklističkog kretanja/prometa te uređenje cikloturističkih odmorišta/vidikovca na cikloturističkim rutama. Sredstva su namijenjena jedinicama područne (regionalne) samouprave - županijama. Minimalni iznos potpore iznosi 100 tisuća kuna, a maksimalni 500 tisuća kuna po projektu. Uz navedeno, sufinancirat će se i izrada projektno-tehničke dokumentacije za žičare s iznosima od minimalno 100 tisuća kuna do maksimalno 700 tisuća kuna po projektu.

Također, Ministarstvo započinje i sa sufinanciranjem izrade studija održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom. Maksimalni iznos potpore za jedinice područne (regionalne) samouprave – županije iznosi 200 tisuća kuna, a za jedinice lokalne samouprave 100 tisuća kuna, tj. do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Uz navedeno, predmet sufinanciranja su i studije upravljanja kvalitetom u turizmu i za izradu predmetnih studija se mogu prijaviti isključivo jedinice područne (regionalne) samouprave – županije. Maksimalni iznos potpore iznosi 200 tisuća kuna, tj. do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti.

Javni poziv otvoren je do 28. lipnja 2019. godine, a više informacija o uvjetima, uključujući potrebne obrasce objavljeno je na službenim web stranicama Ministarstva turizma, pod kategorijom Javni pozivi, gdje će biti objavljeni i rezultati javnog poziva.