Noć knjige

Noć knjige

11 Ožujak, 2021

Dragi prijatelji knjige,

podsjećamo vas na jubilarnu Noć knjige, koja će održati u petak 23. travnja. Organiziramo je, desetu godinu zaredom, u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dana hrvatske knjige (22. travnja). U Godini čitanja, zajedno s vama, želimo kvalitetnim programima i akcijama pozornost skrenuti na knjigu i čitanje te govoriti o položaju i vrijednosti knjige u suvremenom društvu.

Pozivamo vas još jednom da u petak 23. travnja, u dnevnim ili večernjim satima, održite prigodan program kojem će u središtu biti upravo knjiga. Prilikom njegova planiranja vodite računa o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i propisanim mjerama, koje će odrediti hoćete li svoje događanje smjestiti u fizički ili virtualni prostor. Iskoristite online kanale, društvene mreže, video i audioservise, prijenose uživo i ostale mogućnosti kojima raspolažete kako bismo i ovoga puta jedinstvenom akcijom i zajedničkim snagama podijelili radost čitanja i pisanja.

Programe koje planirate u Noći knjige 2021. možete prijaviti do 9. travnja putem prijavnice koja je dostupna na internetskoj stranici Noći knjige https://prijava.nocknjige.hr/prindex.php. Kratke upute kako prijaviti programe i riješiti probleme s kojima se možete susresti nalaze se ovdje.

Tema Noći knjige 2021.: LJEKOVITA MOĆ KNJIGE

Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje.

 

U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja.

Zavirite u svoje kućne, školske, institucionalne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu. Svojim angažmanom u Noći knjige 2021. pomozite nam da dokažemo tvrdnju kako zdravlje nije samo odsustvo bolesti već i prisustvo knjiga u našem životu.

Pozivamo vas da redovito pratite aktivnosti na internetskoj stranici i Facebook stranici Noći knjige jer ćemo, kao i uvijek, pripremiti i mnoštvo drugih zanimljivosti i iznenađenja.